Thursday, July 1, 2010

SOLO - 28/5/2010

Berakhir perjalanan kami di Solo dan esok akan kembali semula ke M'sia. Insyaallah jumpa lagi di Bandung. Yuk ke Bandung Yuk!
Kami singgah makan di sebuah Restoran (kalau tak silap namanya Restoran Mee Pasar Baru). Makanan disini rasanya agak enak dan tidak seperti di Jogja yang semuanya manis2 belaka. Harga pun boleh tahan dan tidak semahal di Jogja. Kami makan Mee Pelangi Special, Chicken Chop dan supir makan Mee Pekan Baru. Minuman pula Jus Sirsak ( Durian Belanda) x 2 dan Fresh Orenge x 2 gelas. Harga keseluruhan cuma 75K Rupiah.


Mee Pelangi. Dalam Mee ni terdapat sayur dan juga seafood. Mangkok tu adalah keropok. Boleh dimakan dengan mangkoknya sekali hehehe!

Chicken chop (rasanya agak kurang enak)

Jus Sirsak

Di luar kawasan Pasar Klewer

Dalam Pasar. Atas bawah kiri kanan semuanya dipenuhi batik..batik..batik..Keretapi arang yang masih digunakan untuk membawa pelancung ronda-ronda pekan Solo


Makin berisi makin merunduk.... alangkah baiknya!
Rumah Teletubies

Tadika teletubies

Terdapat lebih kurang 71 buah rumah di perkampungan teletubies ini


Pemilik rumah teletubies


Rumah Teletubies - tempat perubatan traditionalTemple Prambanan di Kejauhan

Lambat beno nak menghabiskan cerita di Jawa Tengah ni. Hari ini kami ke Solo. Perjalanan lebih kurang 1 1/2jam. Dalam perjalanan kamo berhenti di luar kawasan Prambanan Temple dan hanya mengambil gambar sahaja dari kejauhan. Selepas itu kami meneruskan perjalanan ke Rumah Teletubies. Rumah ini telah dibuat khas oleh org amerika untuk mangsa gempa yang berlaku di tahun 2006. Perkampungan ini dilengkapi dengan musolah (surau), klinik kesihatan, tadika dan segala kemudahan yang lain.

No comments:

Post a Comment