Thursday, April 26, 2012

KEMBARA KE BUMI KIWI - 18/3 - 26/3/2012

Sudah lama benar tak update blog ni, ini disebabkan agak sibuk dan penyakit 'M' yang melanda.  Dah lebih sebulan balik dari New Zealand dan rasanya ari ni rajin sikit untuk membuka memori indah semasa berada disana. Sememangya New Zealand sebuah negara yang masih mengekalkan keindahan semulajadinya dan tidak seperti tempat kita yang mana hampir semua gunung telah gondol.  Pemandangan disana teramatlah cantik dan sukar digambarkan kecuali melihat dengan mata sendiri. Alhamdulillah Syukur aku diberi kesempatan dan rezeki untuk melihatnya secara live.

Pada pukul 8.40am bermula lah penerbangan AAX ke Christchurch New Zealand. Cuak jugak nak kesana memandangkan gempa yang sentiasa ada di Christchurch tetapi tawakal je la kan, kalau terlalu risau  tentunya kita tidak akan sampai kemana2 pun.

Perjalanan pada hari itu kurang lancar kerana turbulance tetapi alhamdulillah selamat mendarat mengikut waktu iaitu lebih kurang pukul 12.40am waktu tempatan. Untuk makluman, waktu di NZ awal 5 jam dari kita. Setelah menjalani pemeriksaan Imigresen dan Kastam terpaksa lah lepak menunggu hari siang untuk ke Farmstay Pete's Farm di Riangora, Christchurch.  Shuttle Van akan datang pickup kami pada pukul 8.00pagi.  Oh ya.. semasa pemeriksaan Imigresen ikut nasib jugak lah, kadang2 pegawai imigresen akan bertanya banyak soalan dengan kita dan sebaik2nya prepare lah dulu itinerary dan return ticket kerana kalau dia telah lihat dokumen yang lengkap maka tidak banyak lah songeh dia org ni melepaskan kita masuk ke negara mereka.  Mereka amat strict dlm perkara2 begini dan jika ada bawa makanan makanya masuk ke line 'declare' .  Saya nasihatkan agar hanya membawa makanan kering dan siap di pack baik2.  Kalau kita bawa sambal tumis ke atau makanan yang berbau ianya akan menyusahkan kita kerana byk soal selidik nanti.  Lagipun kalau bawa sambal tumis, anjing yang bekerja disitu akan terbau dan sudah tentu beg kita kena selongkar dan byk soal jawab.  Untuk memudahkan, list out all your food dan tunjukkan pada mereka.  Kami ada juga membawa makanan seperti roti, tuna tin, maggie dan beans sebagai backup makanan jika susah nak dptkan makanan halal.  Jangan risau ye, disana mudah je dptkan makanan yg kita boleh makan seperti buah2an, sayur2an dan ikan. Malah ayam pun ada yg halal. 

Di Airport ni ramai je orang yang seperti kami iaitu berihat sebentar sementara menunggu pagi.  Bila pukul 6 pagi, maka kita  tidak lagi dibenarkan tidor diatas kerusi atau diatas lantai kerana ada je pekerja Airport yang akan menggerakkan kita dan tidak membenarkan kita tidor diatas kerusi atau lantai kerana katanya akan ada penerbangan yang sampai dan mereka tidak mahu melihat keadaan yang agak kurang menyenangkan.. maklumlah bersepah manusia tidor disana sini hehe.. Kena jaga kualiti dan standard airport jugak. Dia dah benarkan kita rihat disana pun dah cukup baik


Ini adalah matawang NZ yang akan digunakan disana.  Semasa saya kesana pertukaran wang adalah 1nzd = RM2.56. 
No comments:

Post a Comment