Monday, May 21, 2012

CHRISTCHURCH TO DUNEDIN - 20/3/2012

Punya la best tidor sampai terlajak sbb tersalah set alarm clock. Nasib baik Mr Peter kejutkan pada pukul dan kelam kabut bersiap untuk menaiki shuttle van pada pukul 6.45am.  Tujuan kami pada hari ini adalah ke Dunedin dan tiket bas telah pun kami beli online dengan intercity coaclines.  Harga tiket untuk dua org cuma 10nzd sahaja kerana beli time sales.  Selepas breakfast apa yang sempat, kami pun bertolak dari farmstay pada pukul 6.45 am dan tiba di Intercity bus stop pada pukul 7.25am.  Alhamdulillah tepat pada pukul bas pun mula bertolak ke Dunedin.  Disebabkan kejadian gempa bumi tempoh hari, banyak bangunan yang telah retak dan tidak selamat digunakan.  Oleh itu, bus stop untuk Intercity juga telah dipindahkan buat sementra waktu ke tempat lain. Sebelum menaiki bas, kita kena check tempahan tiket yang telah dibuat melalui online ke office sementra mereka dan setelah disahkan kita akan diberi tag untuk setiap luggage.

Sepanjang perjalanan nanti kami akan berhenti dibeberapa buah tempat termasuklah Timaru dan Oamaru.  Seperti biasa, sepanjang perjalanan kami disajikan dengan pemandangan yang amat indah. Tepat pada pukul kami pun sampai di st Andrew dan St ini berhampiran dengan Cadbury Factory dan juga tempat penginapan kami iaitu Leviathan Hotel.

Railway St Dunedin. Walking distance to Cadbury factory and Leviathan Hotel
Jalan- Jalan di Dunedin

Sementara ada masa, Kami pun mengheret luggage terus pergi ke Cadbury Factory.  Jangan risau ye, kita boleh simpan luggage di dalam locker yang disediakan. Di Kilang ini selain dari melawat ada banyak chocholate di jual dan sudah tentunya jenama CADBURY.  Untuk tour selama lebih kurang 1 Jam 15 minit, entrance fee adalah 20nzd tapi kalau print discount voucher dapat disc lagi 10% jadi harga untuk seorang adalah 18nzd.  Semasa tour didalam kilang, tour guide akan menjelaskan tentang sejarah kilang dan juga cara pembuatan dan jika kata dpt menjawab soalan2 yang dikemukakan, kita akan diberi hadiah chocholate.  Rupa2nya plastic yang dia beri sebelum kita masuk ke kawasan kilang tersebut adalah untuk menyimpan choc yang akan diberinya. Enjoy juga la semasa berada didalam kilang ini. Bau choc yang harum memang menarik terutama masa tu perut dan keroncong kerana kelaparan.


Dunedin City dikenali sebagai little Scotland kerana bangunannya masih dikekalkan dengan bentuk lama dan menyerupai bangunan2 di Scotland

No comments:

Post a Comment